donderdag 2 juni 2011

mijn spreekbeurt ROOFDIEREN

Roofdieren

Hallo mijn spreekbeurt gaat over roofdieren. Ik vind roofdieren geweldige dieren. Daarom wou ik een spreekbeurt houden over roofdieren.
Wat zijn roofdieren
Roofdieren zijn dieren (vaak een zoogdier) die andere dieren vangen en opeten. De meeste roofdieren hebben een sterk gebit
en scherpe klauwen.

Wat hét gevaarlijkste roofdier ter wereld is, is moeilijk te bepalen. De top vijf van gevaarlijkste dieren voor de mens zijn
De  ijsbeer,
de leeuw
de tijger,
de witte haai
 en de  krokodil.
Hoe kun je roofdieren herkennen
Je kan roofdieren herkennen aan zijn scherpe tanden en aan zijn scherpe klauwen . Vaak hebben roofdieren  snorharen daar kunnen ze met voelen,en hoe groter de roofdieren zijn hoe groter de snorharen .
Camouflage
Roofdieren hebben camouflage.Je kan het ook schutkleur noemen. Dieren hebben camouflage nodig om zich te verstoppen voor de vijand
Verschillende soorten roofdieren
Er zijn 3 verschillende soorten roofdieren
-       Landroofdieren
-       Zeeroofdieren
-       Luchtroofdieren (hier ga ik niet over praten want Aziza gaat deze doen)
Landroofdieren
Bijna alle landroofdieren jagen op andere dieren, om zich te voeden. Meestal zijn het gevaarlijke wilde beesten. Vroeger werd er veel op hen gejaagd,daardoor zijn ze bijna uitgestorven.
Bv. in Europa de beer
 de lynx
 en de wolf

Op het eerste gezicht zijn er veel verschillende landroofdieren maar ze hebben toch ook veel dezelfde kenmerken. Alle roofdieren kunnen goed ruiken en hebben een scherp gehoor.

Ze hebben allemaal een gebit dat voorzien is van dolkachtige hoektanden en ook vaak van scheurkiezen. Deze scheurkiezen worden gebruikt om de grotere dieren open te scheuren of om ze te doden. Het merendeel van de roofdieren eet vlees maar er zijn ook alleseter zoals de beer en de vos. Sommige eten alleen planten en vruchten zoals de panda.

Een bijzonder kenmerk van roofdieren is natuurlijk hun snelheid en wendbaarheid. Dit komt door hun middelhoge poten en hun voeten, die hebben vier tot vijf tenen en scherpe klauwen.

Er zijn soorten die hun prooi opjagen, zoals de wolf.  Zij  proberen hun prooi te pakken tijdens een snelle achtervolging,
Sluipjagers , zoals de leeuw, sluipen naar hun prooi toe en pakken hem met een grote sprong.
Planteneters en alleseters bewegen zich over het algemeen iets langzamer dan vleesetende roofdieren.

2 opmerkingen: